Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Casimiro_Vigodet_y_Garnica Calle_59_Columbus_Circle_(estacion) Bin_jip Bono_(cantante) Brunsvigia_rosea_var._pallida Camil_Oliveras_i_Gensana Broomes_Island Cassia_arayatensis CIM_10_Bomarc Basílica_de_San_Ambrosio Bajouca Campeonato_Mundial_de_Peso_Pesado Cephalocereus_exerens CGT_N_º_1 Basílica_de_Nuestra_Senora_del_Socorro Cervicina_hederacea Basilica_de_nuestra_senora_de_las_mercedes_(oria) Canton_de_Fere_en-Tardenois Biblioteca_pública_de_Durrës Boswellia_carteri_var._undulatocrenata Bartolome_Mostaza Carl_Lwanga Campeonatos_de_Europa_de_Atletismo_en_pista_cubierta Bainbridge_(Indiana) Azor_de_ceja_amarilla Buffet_Crampon Boecillo_(Valladolid) Campeonato_de_España_de_Atletismo_de_2010 Campeonato_Sudamericano_de_Voleibol_Femenino_de_2011 Cebu_Pacific Cariopside Buenavista_(Cuba) Burhinus_bistriatus Balduino_de_Ibelín_(muerto_en_1313) Castillo_de_galve_de_sorbe Centrómero Canal_de_Manych Bignonia_acutistipula Carlos_Velasco_Perez Battle_Ground_(Indiana) Buca_Spor_Kulübü Castellanización Caso_superesivo Boxing_Day Bochica Chaman_(libro) Bombardero_ligero C.R.M. Canero_(Valdés) Cancelación_de_póliza Ceiba_integrifolia Casal_Ribeiro Bredgar Calanthe_bracteosa Catedral_de_San_Pablo_(Worcester)

html map