Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Honne_y_tatemae Hiromi_Iwasaki Horno_del_caserio_Ollerías Aurelio_Montroy ISA_TK+ Antoni-Lluc_Ferrer_i_Morro Anacardiaceas Auto-referente Arenas_de_Getxo Muhammad_Ali_Tewfik Mono_(post_rock_japonés) Aylostera_spegazziniana Mitt._Inst._Allg._Bot._Hamburg Hipótesis_del_Sentinela Monumento_Natural_de_Las_Playas Montaña_rusa_de_madera Asphodelaceae Mordellistena_husseyi Antechinus_bellus Hemigrammus_lunatus Apeadero_de_Freixo Heinrich_Ewald Hermeneutica_biblica Monica_Terribas Mortadelo_y_Filemon_¡Pesadilla_..! Arroyo_(rio) Harry_Barnes Auriac_du-Périgord Guasasa_(Cuba) Monedas_de_euro_de_Irlanda Ashé Hoy_servir_al_pueblo Hawaianos Mouvement_franciste György_Lukacs Antoni_Muntadas Anomoporia Ano_1881 Homepage Güiquipeya Ann._Sci._Nat.,_Bot.,_sér._9 Here_Today_Tomorrow_Next_Week! Monarquía_dentro_de_la_Mancomunidad_Britanica_de_Naciones Hume_(Misuri) Andrea_Noé Mina_terrestre Histoire_des_Plantes Happy_punk Auto-organización Atilio_Francois Horacio_Nava Huauhzontle Momias Anoplodermatinae Hierba_de_la_canela

html map