Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

John_Tolkien Liebre_de_las_rocas Ixtlan_del_Rio Jesús_Caldera_Infante Justine_Suissa Juan_Perez_Caballero_y_Ferrer Juan_Picasso Juana_Mendez Lavandula_dentata Jorge_Martinez_"Aspar" Julio_Drusin_Pérez Jacinto_Benavente La_cueva_de_los_suenos_olvidados Jaguar_(animal) Leopoldo_Fernández_(Tres_Patines) Jędrzej_Śniadecki Karl_Rudolf_Gerd_von_Rundstedt Lampione Kakariko_Village José_Ramírez_Pérez Jorge_Herrán José_Antonio_García_Calvo Linea_Tozai La_Espada_&_la_Pared Julius_Van_Daal Kazimir_Malievich Jazztelia Java_Remote_Method_Invocation La_bella_Ester Lago_Loch_Head Kaitawa_insulare Lista_de_anos_en_Ciencias La_Iniciativa_DHARMA LED_Throwie Jean_Charlier_de_Gerson Jaune_Quick_to-See_Smith Israel_Aerospace_Industries_Searcher_Mk_2 La_Baronía La_Aurora_(España) Lezama_(Alava) Liliana_Domínguez_-_Cantante_de_Tangos Jaime_no_tiene_hipo International_Humanist_and_Ethical_Union La_Albergueria_de_Argañán_(Salamanca) John_T_Cacioppo Lewis_Knudson Jardin_Botánico_de_Porto_Alegre Le_Ban_Saint-Martin La_Edilla_(Cantabria) La_Trepadora_(telenovela) Jesus_T._Pinero Linea_136_(Rosario) Isabel_II_(1889) Jasminum_amplexicaule_var._elegans Kripo

html map