Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Ahmad_Sah_Masud Alcoceber Constelacion_del_Fénix V_Narayanaswami Viral Comedor Chatonrupt-Sommermont Acer_platanifolium Villar_y_velasco Comisión_Nacional_de_Emergencias_(Costa_Rica) Villebois-les-Pins Abuela_bondad Vicente_Guerrero_(municipio,_Durango) Vasile_Tarlev Veraison Consejo_Supremo_de_Griegos_Gentiles Xerces Alcebo Villeneuve_sur-Conie Vestidor Activo_líquido Cine_en_1958 Vindrac-Alayrac Congregación_del_Oratorio Cofradía_de_Nuestra_Señora_de_la_Soledad_(Logroño) Ciar Vesijärvi Aeropuerto_Internacional_de_Keflavík Coeficiente_de_difusión Wolverine_And_The_X_Men Watch_(Unix) Abdera_(tracia) Compañía_fotográfica_Napoleon W_T_Wang Abderitidae Vapor_Antonio_Varas Viaje_al_centro_de_la_Tierra_(película_de_1976) Verneil_le_Chetif Adamante W.V.O._Quine Condado_de_vilches Al_azar Alberto_Heber_Usher Valor_(axiologia) Charles-Auguste_de_Beriot Chin-Chín Contrato_Dreyfus Condado_de_Hinds_(Misisipi) Yassa_au_poulet Villars-le-Pautel Controlador_de_automatizacion_programable Clematis_viticella_var._campaniflora Colegio_de_Gramáticos_(Cuerva) Vin_Paillé Cirugía_estetica

html map