Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Holograficas Moaña_(Virgen_del_Carmen) Mirafra_microptera Arenas_de_alquitran Apterocorypha_aurita Guerra_Civil_Espanola_en_Palencia Himantopus_himantopus Archivo_de_Salamanca Avidemux Antipartícula Mumak Arkady_Rossovich Misantla Associazione_sportiva_casale_calcio Moroni,_Comoras Arabis_minor Aureliano_Chaves Anagaricophilus_vinsoni Antonio_Lauro I_dream Hernan_Peirone Arturo_Soria Atsusi_Izawa ISO_3166_2_DO Hausson Augusto_c_coello Idiomas_dravídicos Honningsvag Montorso_Vicentino Atoposáurido Hidrofobos Heterosexualidad Aristas_múltiples Guiri_Army Aviación_Co_beligerante_Italiana Hemibrycon_colombianus HD_221650 Gueorgui_Maksimilianovich_Malenkov Auf_der_Heide_bluht_ein_kleines_Blumelein Momerstroff Antracosaurio Aubigne_(Ille_y_Vilaine) Antielectrón Ian_Hogg Angolar_angolano Angers_sporting_club_de_l'Ouest Mordella_hoshihanamima Hierba_de_las_junturas Miss_Costa_Rica_2013 Anisotropa Area_metropolitana_de_Harrisburg Guillermo_Fernández_(cantor_de_tango) Hard_bop Hyalobagrus_leiacanthus Andoni_Ortuzar

html map