Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Germán_Carrasco Iglesia_de_San_Diego_de_Alcalá Municipio_de_Pusheta_(condado_de_Auglaize,_Ohio) Municipio_de_Currituck_(condado_de_Hyde,_Carolina_del_Norte) Municipio_de_Fines_Creek_(condado_de_Haywood,_Carolina_del_Norte) Gens_Flavia Geant_(supermercado) SPLA Gisy-les-Nobles Germs-sur-l'Oussouet Tsarskoye_Selo Municipio_de_German_(condado_de_Harrison,_Ohio) Robert_Ballard Tribunales_europeos Municipio_de_Winsor_(condado_de_Brookings,_Dakota_del_Sur) Iglesia_de_San_Esteban_de_Valencia Georgina_de_Albuquerque Río_Izma Galdrabók Revista_de_la_Sociedad_Cubana_de_Botánica Inspección_General_del_Ejército_de_Tierra Municipio_de_Young_America_(condado_de_Edgar,_Illinois) Rio_Místico U_A.I. Río_Songhua Rio_Manzanil Tulipifero_de_Virginia Underground Municipio_de_Emma Rivière_des-Prairies_Pointe-aux-Trembles VCI_Anders Fredy_Padilla_de_León Municipio_de_Kansas_(condado_de_Woodford,_Illinois) Tsuguharu_Foujita Trigesimo_Octavo_Período_Ordinario_de_la_Asamblea_General_de_la_Organizacion_de_los_Estados_Americanos Gladys_del_Pilar Municipio_de_Lien_(condado_de_Roberts,_Dakota_del_Sur) Municipio_de_Albert_(condado_de_Montmorency,_Míchigan) Giovanni_Battista_Pergolesi Fundamentos_filosoficos_de_la_nación Uthegental_Armgo Muscaria_decipiens Túnel_de_base_San_Gotardo Gaspar_Julian_de_Villafane Riesgo_atribuible Rocca_Pietore Trilogia_cinematografica_de_X-Men Iglesia_de_san_ildefonso_o_de_santiago_el_mayor Rio_Hoabg-Ho Incidente_ovni Innuendo_(album) Rotaliammininae Giffers Rotor_rigido Rosalía_de_Palermo

html map