Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Panamá_Viejo Oceanía_Cercana Pedro_de_yrigoyen_y_loyola Palaevagrus Oscar_Baylon_Chacón Picoguadaña_piquirrojo NGC_2516 Playskool N-431 Potentilla_subacaulis_subsp._cinerea Narcissus_jeanmonodii Oliver_E._Williamson Panza_(desambiguacion) Parque_nacional_Monte_O'Connell Pier_Gerlofs_Donia P.E.Berry Ossineke_(Míchigan) Patron_de_diseno Ni_Capricorni Mûmak Osornophryne_guacamayo Ponciano_Arriaga_Leija OMNeT++ Noah_Ringer Oidio Nerpio Nora_Fries Polotitlán Phyllanthus_linearis Orothamnus Operación_Ajax Once_More_with_Feeling:_Singles_1996-2004 Pedro_de_Alvarado_y_Contreras Nanoalambre Piranha_3-D Nestor_Araújo Plaza_del_pilar Pocho_Insua Músculo_sartorio Ponticiella Pobre_mi_madre_querida Neue_Pinakothek Odontolabis_platynota Pablo_Feijóo Perez_Esquivel Nesidiochernes_carolinensis_carolinensis Poinson_les_Fayl Nine_Lives_(pelicula) Piano_silencioso National_Organization_for_Women Nuestra_Senora_de_los_Milagros Nueva_Orleáns Nadzeya_Ostapchuk Pancho_Merluza PES_1

html map