Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jimmie_Lunceford Juan_Francisco_Tomás_de_la_Cerda,_octavo_duque_de_Medinaceli Isla_Indah LDR José_Marroquin_Leal_(Pipo) Jüz_mayor Las_Vegas_(Nuevo_México) José_Maza Jordi_Gali_i_Herrera José_Maria_Arrate_Llosa Lee_Kyun-young La_Esperanza_(Trujillo) Lineman La_Uvita Lista_de_capítulos_de_Mayday:_Catastrofes_aereas La_Parte Jimenez_(Chihuahua) Liberman_Broadcasting Johann_Ernst_Bach_(1683-1739) Kuncheilá_(Tecoh) La_Gallarda Lindleyalis Lagerstroemiaceae Ken_Thompson Isabel_Caro_Wilson Jardín_Botanico_de_Marnay_sur_Seine Juan_Bastida Leptapoderus_luteoplicatus Leonor_de_Portugal_y_Borgona Lesley-Ann_Brandt Joan_Vila_i_Grau Itinerario_de_barro Jose_Luis_Díez_y_Perez_de_Munoz Jose_Eduardo_Rosa_Vale_Castro La_trastienda La_conjura_de_Fiesco Le_Plessis_Mace Ka_(rey) Iván_Alberto_Rodríguez Iván_Yefremov Libro_de_Jeremías Ligustrum_suspensum Lambeth_Bridge Leptispa_inculta L'ainsa Ladd_(Illinois) Katima_Mulilo_Rural Leonor_Silveira La_Carolina_(Cordoba) Lauren_Zizes Jules_A._Hoffmann Jose_López_Martinez Laguna_Lagunillas Jimenez_(municipio) Les_girls

html map