Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Spatium_leptomeningeum Tachyeres_pteneres Saurobroma_iguanense Teuthida Sexsi-Sexno Sanguinaccio_dolce Soudan_(Deux-Sèvres) Saco_de_Amberes Shifra_Goldman Saint_Michel_Tourcoing_Basket Sebastián_Cruzado_Chano Thomas_Gustafsson Teletransportadores The_Six_Wives_of_Henry_VIII Temporada_de_huracanes_en_el_Atlántico,_2005 Saint-Valérien Torre_do_terrenho Tastoanes Simon_echeverría Salsa_inglesa Torre_Hasan Sinfonía_no_8_(Mahler) Tiliment Sadat Teresa:_muerte_y_vida Tagelus_dombeii Scott_Hill Salsadella Simón_III_de_Montfort Serie_A_(Italia)_2012-13 Supercupa_Moldovei Tomás_Garcia_de_Zuniga Tratado_de_Vereeniging The_Enigma_of_Life Teddy_Picker Setaria Totoró_(Cauca) Scott_Spock Sexenio_de_Morella Serie_A_(calcio) Selección_nacional_de_fútbol_de_Serbia_y_Montenegro Subotic Sao_Paulo_(Lisboa) Saint-Hilaire-du-Rosier Sinfonía_n_21_(Mozart) Torlak Saint_Jean_de_Ceyrargues Sideroxylon_campestre Sácere Slovan_Liberec Smp Sucesos_de_casas_viejas Tigranocerta Severo_Eizaguirre Sugar_Mountain_Live_At_Canterbury_House_1968

html map