Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Calycanthus_nanus Bentley_Continental_Flying_Spur Carlos_Zárate_(ciclista) Broadwell_(microarquitectura) Catedral_de_Santa_Cruz_de_Cadiz Catedral_Metropolitana_de_Cúcuta Carolina_Pascual Buda_(Illinois) Binbō_Shimai_Monogatari Cementerio_Britanico_de_Buenos_Aires Castillo_de_San_Jeronimo Campeonato_Mundial_de_Rallycross Bernard_Lovell Cardinalis Carmina_o_revienta CCTV_22 Bursera_schaffneri Blanes_Viale Brody_Dalle Baurutitan BAe_146-100 Carretera_de_Nebraska_47 Bad_Santa Cesar_Amaro Balonmano_ciudad_de_almería Batalla_de_Tucumán Bahía_San_Sebastian Cemento_Puzolanico_tipo_CP40 Carlota_Boza Buck_Rogers Baeza_(Jaén):_Patrimonio_Monumental Bomberman:_Panic_Bomber Capitania_General_del_Mar_Océano_y_Costas_de_Andalucia Cascada_Barskoon Cascante_del_Rio_(Teruel) Calomicrus_descarpentriesi Canton_de_Besancon_Planoise Campandré_Valcongrain Balance_Scorecard Año_1793 C_1927_X1 Celina_Kofman Campeonato_de_Espana_de_Ciclismo_en_Ruta_2007 Carrefour_Móvil Campeonato_mundial_de_esqui_alpino_de_1950 Bretó_(Zamora) Billete_de_cinco_dólares_estadounidenses Base_Molodyozhnaya Carlos_Loizaga Carlos_Alberto_Brenes_Jarquin Bleda_el_Huno Carpenters Caffrowithius_natalensis Bonifacio_José_María_Salvadores Carlos_Comamala

html map