Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Televisión_en_España_en_1979 Surakarta_(juego) Seven_Days_In_Sunny_June Sibilas Sinocyclocheilus_lateristriatus Sonora_Carruseles Sanrio Sierra_de_las_Tinajas_Altas Sorex_stizodon Sonar_no_cuesta_nada Sao_Tomé_and_Principe Sergio_Augusto_Magana_Martínez Tobagoa The_Godfather_III Tesfaye_Tafese Sarandí_del_Yí Teoria_de_la_Resonancia_Adaptativa Sid_Silvers Saint_Sigismond_(Alta_Saboya) Schedonorus_asper Steagul_Roşu Saint-Andre-de-la-Roche Stestí Selva_Hoover Sergio_Órteman Torre_del_Condestable Torre_de_la_Palanca Senyal_Reyal Sinizacion Sujói_Su_25 Thomas_Law Santa_Maria_de_Miralles_(Barcelona) Scarlett_Byrne Saudi_Arabia_Football_Federation St._Martin_of_Tours São_João_de_Areias Tassin_la_Demi-Lune Tampamolón_(municipio) Saint-Leger-de-Montbrillais Savalla_del_Condado Santo_Stefano_Quisquina Sayri_Tupac Spiderman:_Battle_for_New_York Salsa_alfredo Saint-Romans Sergei_Chaplyguin Seleccion_nacional_de_futbol_de_Libano Testículo_no_descendido Tapa_de_Moda Servicios_de_urgencias Sagittarii Sección_aurea Shaanxinus Strathmere St._John's_Bacon

html map