Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Pandemia Nacionalismo_y_Cultura Off-Broadway Phyllorkis_clavigera Pleiotropia Méhoudin Partula_clara Polinomio_cuadratico Philip_van_Limborch Posorja Parroquia_de_La_Salle Piptadenia_weberbaueri Nonillón Myoga Personajes_de_D_Gray-man Neuilly-Saint-Front Perdóname_mi_amor_(album) Petrophytum Potencial_de_accion_cardíaco Novedad_(propiedad_industrial) Piero_Coppola Polastron_(Alto_Garona) New_Names_in_Grevillea_(Proteaceae) Mylon Najman_de_Breslev Palodu Perturbación_(geología) Ostellato Oscurecimiento Oberkulm Pobeda Pompo_(desambiguación) Operación_Ke Noyelles_en-Chaussee Petinomys_crinitus O_J_Rudbeck Obispillo_(ave) Oscilógrafo Nova_Aquilae_1918 Narrativa_en_euskera Oscar_A_Uriondo Pinzón_cafetalero Polygonatum_officinale_var._macranthum Parupeneus_indicus Plataforma_por_Cataluña Penicilinas Peñíscola_(Castellon) Pasaporte_a_Dublin Palo_(licor) Pezzoni Plasmaviridae OpenGL_Extension_Wrangler_Library Pentácoron Móviles Oreocnide

html map