Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Habenaria_intacta Hermética_(musica) Guerrilla_de_la_comunicación Aritmancia Mills_Brothers Guavirami Artemisina Guyencourt_(desambiguacion) Higashiakaishi_yama Antonio_Huachaca I'm_Looking_Through_You Hipertricosis Autovía_transmagrebina Hard-rock Moraceas Hans_Pauli_Olsen Antirrhinum_cymbalaria Herrera,_Hugo_Eduardo Análisis_de_disenos_experimentales_con_igual_numero_de_submuestras Misa_n.º_17_(Mozart) Antelias Arnoldichthys Ibero_(Navarra) Argentina_Sono_Film Misóginas Gualchos_-_Castell_de_Ferro Arma_automática Moro_(desambiguación) Montceau_et-Écharnant Guerras_bulgaro-serbias Monasterio_de_Valdediós Grupo_alcoxi Hipica_en_los_Juegos_Mediterraneos_de_2009 Monumento_a_los_Héroes_de_la_Restauración Arnieres-sur-Iton Guillermo_de_Conches Mosaico_de_Penrose Hohenzollern_Sigmaringen Hansi Herbert_Samuel Auxicerus_platyceps Ano_390 Ancrumia_cuspidata Ararangua Argentina_sphyraena Héroe_del_Tiempo Asociacion_de_Fútbol_de_Tacuarembo Half-Life:_Counter-Strike Apolonis Hildegard_von_Bingen_Laudes_de_Sainte_Ursule Morfofisiopatologia Guido_Breña Mirror's_edge Huracan_Bonnie Artaserse_(Gluck)

html map