Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Biobús Centro_de_Investigacion_en_Astronomia_Astrofísica_y_Geofísica_de_Argel Calle_163_Avenida_Amsterdam_(línea_de_la_8ª_Avenida) Centaurium_umbellatum_subsp_grandiflorum Cerro_Silvestre_(Panamá) Beaumes-de-venise Buffy_the_Vampire_Slayer_(serie_de_televisión) Batalla_de_Churubusco Carles_Prunés Chabás Bosque_de_Białowieza Carlos_IX Bryobates_aeratus Cerbero_(satelite) Carne_de_vacuno Año_820 Chaltrait Carolco Belovo_(desambiguación) Cerro_Itacurubi_(Central,_Paraguay) Año_450_adC Baton_Rouge_Pro_Tennis_Classic Benefit_(álbum) Bede_griffiths Batalla_del_Mediterraneo Centenario_de_México Celosa Candia_Canavese Camilo_C._Restrepo_Callejas Bromus_lusitanicus Castillo_de_Montferri Centola Bordecorex Brembilla Castillo_de_Kyrenia Bluetooth_2.0 Campeonato_Peruano_de_Fútbol_de_1937 Biro_Laszló_József CB_Tecnisán_Alicante Borís_Godunov Biblioteca_y_casa-museo_de_Menendez_Pelayo Celestina_Vigneaux Batalla_de_Aragón Carlos_Aránguiz Catalina_de_Moncada_y_Aragón Cerastium_nigrescens Carlos_Ochoa_(periodista) Castillo_de_Quadron Cardioide Año_148_adC Casa_de_Cotoner Carl_Mayer Bazoches_sur_le_Betz Bailleul-sir-berthoult Cesar_Bono

html map