Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Wollongong_Community Clemente_Romano Vapor_Hércules Château_Haut-Brion Control_de_trafico_aereo Zeljko_Raznatovic Abrojo_de_agua Villa_Paul_Poiret Agelaioides_badius Cirugia_ortognatica Cinesiologia_fisiológica WWE_SmackDown!_vs_Raw_2006 Valentín_Massana Chigy Vecinos_al_tres_y_al_cuatro Consolidated_Aircraft When_Fire_Rains_Down_from_the_Sky,_Mankind_Will_Reap_as_It_Has_Sown Yakṣī Zastava_Kragujevac Cinco_familias Abadon Wipeout_(programa_de_televisión) Valencia_(provincia_España) Aerovias_Nacionales_de_Colombia Alberto_Contreras_(dibujante) Velles_(Indre) Aislamiento_térmico Vicente_Fox_Quezada Comando_de_Aérodromo_A_(o)_15/VII Agalmanthus Chytra_kirki Vinotinto_(Color) Yuso_(rio) Circus_(album) Colaspidema_dufouri Yulenia_marginata Video_loco_humor_retro Woodstock_'94 Academia_del_Tripode Charles_Richman Valenti_Marin Vorgrimler Cold_Day_in_the_Sun Vallfogona_de_Balaguer_(Lerida) Colaspoides_cantonensis Comite_Olimpico_Argentino V_S._Naipaul Viaje_de_anson_alrededor_del_mundo Víctor_Manuel_Martínez_Ramírez Zatomus Club_Deportivo_INECEL Aiton_(Saboya) Alan_Battersby Club_de_fútbol_Deportivo_Saprissa Vinicius_Conceição_da_Silva

html map