Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Rzed. Revolucion_informatica Río_Hvita Ignacio_de_vargas_tavera Ignacio_Diego Tricyclandra Relchela_panicoides Rhodospirillaceae Musee_des_Années_Trente Glauconycteris_alboguttata Iglesia_Parroquial_de_la_Asunción_(Tudela_de_Duero) Fuente_del_Milenio Inaco Unión_Nacional_de_Fuerzas_Populares_(Marruecos) If_There_Was_A_Man Fresno_Raywood Union_Deportiva_Las_Palmas_S.A.D Gagakuryō In_My_Time Municipio_de_Wortman_(condado_de_Tripp,_Dakota_del_Sur) Glóredhel Ria_de_Noya-Muros Ingenieria_hidráulica Friedrich_August_Georg_Bitter Reunión_(Francia) Ulstein_Group George_Reeves Rosario_Vera_Peñaloza_(departamento) Gamlehaugen Urmiah U.S._Route_199 Fundación_de_Música_Ferrer-Salat Fuerzas_Ocultas Trudy_Inst._Bot._(Alma-Ata) Roland_Garros_1981 Rock_Falls_(Illinois) Fusil_antitanque Roncus_corimanus Tsu_Mie Universidad_de_chicago Municipio_de_Oak_Run_(condado_de_Madison,_Ohio) Russula_sanguinaria Municipio_de_Elwood_(Kansas) Geometría_molecular_angular USS_Okinawa Fábrica_Pujol_i_Bausis Religión_de_la_Antigua_Grecia_Antigua_(culto) Glenic STAR,_Bonifacio_Echeverría_S_A Indusium Galofre Gliese_623 Municipio_de_Nester_(Míchigan) Tío_Juan_Macarrón Rhamnapoderus_dumosus

html map