Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Distrito_de_Bhilwara Cyprinodon_bovinus Diamante_de_Sangre Danaguán Ana_Laura Cut_the_crap Economia_de_Canada Cratogeomys_zinseri Ecuación_de_Bernoulli Diclidia_spinea Conversion_(informatica) Ecommoy Decantacion Dianbobo_Baldé Downtempo Dailos_Díaz Dos_en_raya Disforia_de_genero Ambrolauri Desmielinizacion Cultura_tupí-guaraní Aliens_el_regreso Delta_Pegasi Crataegus_eriocarpa Derecho_Divino_de_los_Reyes Cóc Departamento_de_Economia_y_Finanzas_de_la_Generalidad_de_Cataluña Altar_(volcan) Copa_Mundial_de_Futbol_Sub-17_de_1995 Distrito_Escolar_Independiente_de_Huntsville Economia_en_la_Edad_media Echinopsis_tapecuana Conyza_canadensis Destiny_-Taiyo_no_Hana-_/_Koimizu_-tears_of_love- Cúpula_octogonal Cuadernillo Algebra_abstracta Cyrtochiloides Dia_de_los_Reyes_Magos Alfabeto_vah Althaea_rosea Dolichocis_laricinus Alejandro_Trejo Diabrotica_surinamensis Dann_habe_ich_Umsonst_gelebt Dracma_(grupo) Amazona_vinacea Cuenca_del_Kalahari Desierto_de_sechura Costa_chica Aleksandr_Kolchak Alexandria,_Virginia Cros_de-Ronesque Demografía_de_Somalia Cristián_Álvarez_Valenzuela

html map