Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Avroult Historieta_de_humor Hyphessobrycon_colombianus Anos_1050_adC Ataques_de_pirañas_en_la_cuenca_del_Plata Antiguo_Régimen_en_España Andrés_Parra Home_by_the_sea Mohamed_Badawi Asamblea_de_la_Region_de_Murcia Harmonsburg_(Pensilvania) Histopona Monti_Castineiras Helado_de_Margie_(con_cabello_azul_claro) Guatteria_moralesii Hendidor III_Festival_de_Antofagasta Asno_zamorano_leonés Ida_lata Asakura_(Fukuoka) Aurelio_Alexandre Mototriciclo_M_T Mujer_Araña_I Hopital_de_la_Salpetriere Aspidosperma_triternatum Huerequeque Molineras_(Caniles) Motherhood Hipótesis_(matemática) Hlöðufell Monitor_digital Guilielmus_Xylander Antonio_de_guezala Historia_de_Puntland Antonio_de_Olaguibel Historia_de_la_sismología_en_El_Salvador Aubigne_Racan Moss_Man Antun_Saadeh Arqueologia_y_el_Libro_de_Mormon Arrondissement_de_Reims Artix_Entertainment Moclin_(Granada) Aquilegia_pyrenaica_subsp_pyrenaica Ayutla_de_los_Libres_(municipio) Monasterio_de_Santa_Maria_de_Alaon Atlantic_Highlands Henutmira Arcadi_Mas Hapoel_Ironi_Rishon_LeZion_F.C. Mirnyi Hydrops_fetalis HUCA Minor_Earth,_Major_Sky_(álbum) Arquitectura_de_Irán

html map