Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Confucio Alauí Agitprop Accio_nacionalista_valenciana Ciberantropologia Chicago_(línea_Púrpura) Chiloscyllium_indicum Comision_de_Investigacion_del_11_M Vuelta_a_Andalucía_1971 Chenopodium_querciforme_var._minus Clematis_orientalis_var._bolusiana Abe_Brown Ciudad_de_la_Eterna_Primavera Villanueva_Parajís Yacimientos_de_la_desembocadura_del_rio_Vélez Zoran_Rendulic Zavodovskininae Vulcano_(banda) Abies_lasiocarpa VoIP_móvil Ysyk-Kol_Karakol Claudia_Poll_Ahrens Aeranthes_lansbergii ZX_Spectrum Agustín_Carstens Alboheza Chicó_(desambiguación) Zalduendo_(Álava) Zigmunt_Bauman Wenceslao_Fernandez Consejo_Regional_de_Murcia Yitzhak_Katzenelson Cofradía_de_Jesus_Nazareno,_de_Úbeda_(Jaen) Aeropuerto_de_Jacksonville Clarence_Bicknell Agamenon_(Esquilo) Wahlenbergia_depressa Acanthoclinus_littoreus Abu_Salt_Umayya_ben_Abd_al_Aziz_ben_Abi_l-Salt_al-Andalusi Zwetschkenknodel Villa_Ariza Warrant_(finanzas) Clerodendrum_rehmannii Colophon_barnardi Young_Savage Victor_Rousseau Wezembeek-Oppem Chillicothe_(Illinois) Wonderweiss_Margera Charnay_(Rodano) Cofradia_de_Jesus_Nazareno,_de_Ubeda_(Jaen) Akane_Sugazaki Absenta_(planta) Zapotlan_del_Rey Condado_de_Lewis_(Idaho)

html map