Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Hernando_Urriago_Benitez Ateología Guérin_(desambiguación) Moheda Arthur_William_à_Beckett Antenna_(album) Mortadelo_y_Filemón_-_Rapto_Tremendo Autómata_de_estado_finito Hong_Gil_Dong Mujeres_Apasionadas Milwaukee_Road_clase_EP_1 Heliosciurus_gambianus Aquiles_en_Esciro_(Gassmann) Hafsíes Monterita_de_collar Arkadi_Gaidar HD_32803 Arquidiócesis_de_Puerto_Montt Hernando_de_luque Attalea_ferruginea Ay_Senor_Senor Avisauridae IAPTI Monedas_conmemorativas_de_12_euros Monasterio_de_studenica André_the_Giant Automotor_a_Talca Moore_Marriott Horacio_Demian_Pertusi Angelino_Dulcert Misil_Jericho Anos_960_a_C Herange Montañas_Calimani IF_Elfsborg Ministro_de_la_Suprema_Corte_de_Justicia_de_la_Nación Anampses_meleagrides Hugo_Porta Arnoldo_Alemán Asociacion_punto_omega Huaynarroque Anfainç Misión_S.O.S Mohammed_Mursi Apariciones_de_Jesus Autor_de_nombre_científico Ante_Palevic Arquidiocesis_de_Cusco Analisis_PEST Asociacion_Argentina_de_Consorcios_Regionales_de_Experimentacion_Agrícola ISWC Hidrófobo Antarctodon Athemus_rolciki Hancornia_speciosa

html map