Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ciudadelas Aeropuerto_Internacional_Jose_María_Cordoba Volvio_la_alegría,_vieja! Configuración_del_Estado_liberal_en_Espana_(1833_1868) Ad_una_corda Woodcut_Records Would? Vari_huevetero Zeltia Comision_Federal_de_Telecomunicaciones Yergakí Alberto_T_Rasgado Afrique_Airlines Vilhelm_Bjerhnes Via_Heráclea Chillan Abbe_goujet Conjunto_denso Vina_La_Rosa Codigo_de_Honor Concilio_de_Paris_(614) Album_debut Adansonia_(revista) Condiciones Alcázar_(desambiguación) Aeropuerto_internacional_de_toluca Yumu'ah_(azala_del_viernes) Vanatrú Accidente_aereo_del_de_Havilland_Canada_DHC-3_Otter_de_2010 Contrato_de_Seguro Chorophilus_septentrionalis Waldo_Sankan_Martinez Aeromys Colonia_Penal_del_Sepa Voivodato_de_Lódz Control_de_armas_de_fuego_en_Honduras Villiers-Louis Abu_Yaqub_Yusuf Vanishing_Point_(album) Actéon_(Auber) Yarará_patagónica Zanartu Viktor_Bryukhanov College_de_Brooklyn_de_la_Universidad_de_la_Ciudad_de_Nueva_York Accion_Española Voz_por_IP Aeropuerto_de_Clermont_Ferrand/Auvergne College_Louis_le-Grand Virgen_de_la_Eucaristia Chaunus_atacamensis Chiranthodendron_platanoides Veney X_Files Vombatidae Vabres_(Cantal)

html map