Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Moorefield_Station_(Virginia) Anna_(Texas) Hillman_Avenger_GT Guerras_de_Religión_de_Francia Asambleas_republicanas_de_Nuevo_México_2008 Avena_praegravis Multrun Gutenberg_Museum Guineoeuops_wallacei HMMWV Autoblog Héroes_de_turno Himiko_(desambiguación) Misc._Nat. Hasta_la_vista_baby Antonio_F_Benitez Hércules_los_viajes_legendarios Mordellistena_serraticornis Historia_de_los_cinematógrafos_en_Rosario Gympie Hilmar_örn_hilmarsson Anne_Perry Guattari Andrés_Felipe_González Arandano Moscu_2012 Autovía_badajoz-granada Icositetracoron Milton_Luis_Tróccoli_Cebedio Himen Hyaena_brunnea Aulonium_vicinum Asociación_Atlético_Lujan_de_Cuyo Aqui_(album) Avesnes_le-Sec ICMP Héctor_Ochoa_Cárdenas Avenida_U_(linea_Culver) Andres_Rivera Anarcho-Syndicalist_Review Molinos_de_viento_(zarzuela) Herpestes_edwardsii Aureliano_Fernández-Guerra Hamlet_Mina Guillerme_Vazquez_Vázquez Moncontour_(Côtes-d'Armor) Arqueología_Mexicana_(revista) Anacreonte_(Rameau) Miroslav_Dukic Moises_Muñoz Ano_1553 Gynandrobrotica_imitans Hypostomus_francisci Antigua_Casa_Profesa_de_la_Companía_de_Jesús_en_Toledo Antonaria_obscuripes

html map