Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Hinton_(Iowa) Atelopus_arthuri Ministerio_de_Salud_de_Chile Hora_central_europea Aveza Guasatunga Asociación_de_votantes_del_schleswig_meridional Henrique_Sereno_Fonseca Montserrat_Carulla Asociación_de_Fútbol_de_Liechtenstein Iayur Histoire_Particulière_des_Plantes_Orchidées_Table_3_of_the_species_of_orchids Historia_Económica_del_Bierzo Historia_de_la_aeronáutica Milwaukee_Road_class_EP_1_EF_1,_EF_2,_EF_3,_and_EF_5 Antonio_MACEDA_Frances Houyhnhnm ISO_1171 Historia_critica_y_apologética_de_la_Virgen_nuestra_señora_del_Pilar_de_Zaragoza Avelino_abuín_de_tembra Hermandad_de_"Los_Panaderos"_(Sevilla) Horacio_Cardozo Augignac Asbecesta_nigricollis Antonio_Narino_(Bogotá) Idioma_luganda Avenida_de_Cristóbal_Colón Arce_ruso Herndon Hemitriakis_leucoperiptera Ano_900 Andres_Perez Monasterio_español Hrušćica Astrologia_celta Asociación_estelar_Scorpius_Centaurus Hwang_Min-Woo Anchoiade Modesto_Blanch Hoja_de_lobo Hamady_N'Diaye Historia_de_la_ciudad_de_Valencia Antonio_Dionisio_Muñiz_Rodríguez Héctor_Libertella Antisimetria Husarö Modern_Warfare_2 Ayes_tortosa Assas_(hérault) Hans_Holbein_der_Jüngere Argonauta_(molusco) Monarquianos Anaprof Héctor_Tizón Apurimac_colonial

html map