Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Thorigné-d'Anjou Superintendencia_Nacional_de_Administracion_Tributaria_(Perú) Stranger_in_this_Town Tejo_de_lago Sarcófago_de_Cerveteri Tollo_Cigarro Theodor_Hermann_Meynert Singidunum Stachyris_latistriata Telurio Solmarisidae Thermarces_pelophilum Teoria_relativista_de_la_gravitación Tercera_División_de_Chile_1984 Saint_Jean-Kerdaniel Shadow_of_the_colossus Sede_de_la_Cruz_Roja_(Almería) Seres_de_Energía Systems_Biology_Markup_Language Sinfonía_n_º_8_(Mahler) The_Stone_Roses_(disco) Savaranos Servicio_federal_de_seguridad Sexo_anal Sinfonía_No_4_(Mahler) Torilis_arvensis_subsp._purpurea Tornolo Tarim_(rio) Tobías_Lasser Senai Sauce_purpúreo Tepehuan Tom_Cora Tercera_División_de_Espana_2009/10_(Grupo_V) Sondeo_a_boca_de_urna San_Bartolomé_de_Béjar_(Ávila) Tanaceteen Seymour_Lubetzky Spätburgunder Scinax_v_signatus Salt_Lake_City_02 Saint-Dezéry Salix_×_russelliana Thelocactinae Tessarommatini San_Pedro_Nopala Sattva-guna Saint_Clement_les-Places Sitio_de_Prosoptis The_SpongeBob_SquarePants_Movie_Game Soccer_Fever Selección_de_fútbol_sub-20_de_Eslovaquia Saint_Etienne_au-Mont Thalia_(género) Syagrus_yatay

html map