Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Josu_Olalla Jose_Antonio_Lopez_Gil Jose_Iglesias_Tanguito LISCR_FC Jorge_Torres_Roggero La_Cala Lampre-N_G_C. Kiczki_Pierwsze Jorge_Ball Jesus_Lopez_Lira Jhon_Zea Iturrigorri-Penascal Kaloula_picta Johnathan_Stokes La_Guarderia Jose_Vicente_Minon Isla_Corocoro La_Brée-les-Bains Latourorchis_macrophylla La_segunda_independencia Ión_hidrogeno LD_Literatura_dibujada Jose_Acevedo_(escritor) Le_Bec-Hellouin Jardín_Botánico_de_Caracas Juan_Carlos_Colman La_chica_de_humo La_muerte_de_Orfeo Jose_Manuel_Fernandez_Gutierrez La_Riva_(Cantabria) Irma_(Italia) La_Mercè Lista_de_novelas_y_manga_de_Gundam José_Antonio_Aguirre_y_Lecube Jose_Lladó_Fernandez-Urrutia Jonesboro_Flyers Instituto_de_Estudios_Politicos_de_Rennes Isluga Lenguas_witoto Jornadas_de_Mayo_de_1937 Jose_Blanco_Amor Islas_flotantes_de_los_uros José_María_García_de_Paredes Leger-Felicite_Sonthonax José_A._Martinez Isla_Akután Jaseran Juan_Amat La_fiesta_(película) Lista_de_episodios_de_The_Batman Jamón_de_Parma Le_Pin_(Isère) Kumho Juan_Manuel_Perez_de_Guzmán_y_Silva_(1579_1636) LPB

html map