Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Arctotis_decumbens Montchamp_(Cantal) Aquara Asamblea_del_Ano_13 Guillermo_de_Wied,_Príncipe_de_Albania Mizuno_Corporation Hyperolius_kuligae Avenida_Belgrano Hagaea_latifolia Anos_180_a._C. Anacron Miss_USA_2009 Héctor_Méndez_(actor) Ancín_(Ancín) Andrei_Nekrásov Argobasto Aregua Anuncios_organicos Ancient_Oaks_(Pensilvania) Angelino_Medoro Mortadelo_y_Filemon_-_Los_cacharros_majaretas Angela_Faith André_César_Vermare Milosevich Asiosilis_bandarensis Mr_3000,_a_tres_golpes_de_la_fama Morunas Andén_9_y_3/4 Haplochromis_labiatus ISO_3166_2:ES Hyphessobrycon_vinaceus Asterix_el_Galo_-_Asterix_y_la_Traviata Hope_Hampton Monomma_subaeneum Iago_Herrerín Hydropsalis_creagra Autocatalítica Atakta_botanica._Nova_genera_et_species_plantarum Hartmut_H._Hilger Modelo_político_suizo Heugnes António_Ramalho_Eanes Atencion_Primaria_espanola Aprovechamiento_urbanístico_(España) Mordellistena_rufocephala Hector_Veira Helice_pi Apeadero_de_Ferroñes Asociacion_Española_de_Nomenclatura_Taxonomia_y_Diagnostico_de_Enfermeria Arbol_de_Judea Mulcey Arsuk Guardamalleta Andres_Marcelo_Nocioni Aniplex_Inc.

html map