Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Lagrimas_de_San_Jose Las_Ventas_con_Pena_Aguilera Kongō_(acorazado) Instituto_Xavier_para_Jovenes_Talentos José_María_Rodríguez_Y_Rodríguez Jinfengopteryx_elegans José_Maria_Quevedo La_vida_de_Lazarillo_de_Tormes_y_de_sus_fortunas_y_adversidades Intervencion_estadounidense_en_Cuba Kenosha Ley_de_Ajuste_Agrario Jose_Andres_de_Oteyza Isla_de_Amchitka Jasione_perennis_f._rosularis Literatura_espanola_de_la_Edad_Media Isla_de_Santa_Maria_(Azores) Lengua_bereber Lethiscus Lista_de_episodios_de_Buso_Renkin Ligallo_de_fablans_de_l'aragones Josefina_Cota_Cota José_Antonio_González_(desambiguación) Lista_de_episodios_de_Osomatsu_Kun Juan_Jose_Páramo Linan Linea_28_(EMT_Madrid) Jose_Maria_Gironella_Pous Juan_de_Sicilia Institutiones_saecularium_litterarum Ledothamnus Ledat Laguna_de_Fuentes_Carrionas Kyu_Kanazukai Juan_Fernando_Cristo_Bustos Lamine_Gassama Interestatal_10_(California) La_Grave_la-Meije Jara_ladanifera Lagos_de_borde La_Vall_de_Boi_(Lerida) La_mujer_de_la_Cruz_Verde La_Cabrera Literatura_de_España_en_gallego Las_aventuras_de_Tintín:_Tintín_en_el_Tíbet Leandro_Sebastian_Fernández Lista_de_paises_afiliados_a_la_Sociedad_de_Naciones Lepisoreae La_Leyenda_del_Monte_Ağrı Leptaulax_dentatus Lenguas_charruas Kosmos_440 Jesus_Campos_Garcia Jerome_Le_Banner Kitab_adab_al-falasifa La_Cisterna

html map