Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Junta_de_Castilla_La_Mancha Kinkotsuman John_Day_(botánico) Lesson_XX Isla_Skópelos La_Torre_d'Elna Johnny_Ezersky Ladrilloso Kibris_Turk_Futbol_Federasyonu Jose_Luis_Olivas_Martinez Johann_Muller_Konigsberg Islote_Aguila Iruna Inés_Fernandez-Ordonez Landas_de_Gascuña Jordi_Garcia_Candau Lechecino Jose_Luis_Martinez_Rodríguez Jazmin_de_Virginia Kinich_Kakmó José_María_Vergara_y_Vergara La_Hora_Azul KV43 José_Maria_Aguirre_Larraona Jack_Sparrow Jose_Maria_Millas_Vallicrosa Littorina_peruviana Joaquín_d´Harcourt Jose_Hmaé Jardín_islámico Kepis Laxe_(A_Coruna) Laguna_La_Angostura Leccionario_202 La_Villedieu_(Charente_Marítimo) Learning_to_Fly_(canción_de_Pink_Floyd) KV12 Lista_de_Municipios_de_Venezuela Kidrauhl Itapua_(animal) Jorge_Guerricaechevarría Lee_Parry Jaume_Ferran_i_Clua Jose_S._Conde Leptocoryphium Linea_8_(TRAM) Kuroda_Nagamasa La_canasta John_Moore_(director) Laurence_Le_Vert Jorge_Cao La_Gioconda_(Francesco_Melzi) Juegos_de_lectura_en_voz_alta Laura_Shigihara Isaac_Montero

html map