Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Majoshepoliana Prospero_de_Bofarull_y_Mascaró Marlins_Park Mahawansha Gran_Palacio_de_Bangkok Look_Up_There Regina_falangi Presa_y_embalse_de_Pilotuerto Metabolismo_humano_del_hierro María_Belén_Carvajal Luis_Álvarez_Piner Lupinus_trifoliatus Pumar Mark_Wright_(futbolista) Manuel_Moreno_Buendía Rebeca_Montero Goy Miguel_Lizarazu Ll_m.eur Puerto_deportivo_de_chipiona Rechiguela Merles_sur_Loison Microrregião_de_Santa_Quiteria Quinta_temporada_de_Los_Simpson Mayra_Alejandra Mi_Ra_Jeon Louis_Hector_Berlioz Green_Spirit_Ranger Límite_magnetoestratigrafico_Gauss-Matuyama Línea_330_(Montevideo) Mauro_Mina Pueblo_normando Real_Academia_de_Medicina_y_Cirugía_de_Cadiz Ramphastos_sulfuratus Marisol_Yagüe_Reyes Regions_Morgan_Keegan_Championships Marco_Emilio_Lepido_(cónsul_187_a_C_) Provincias_de_España Grey_Cloudy_Lies Raúl_Comesaña Maduvacharga Magallanes_y_Antártica_Chilena Maurycy_Gottlieb Marquesado_de_Monte_Olivar Grabaciones_de_larga_duración Luis_Enrique_Mesa Protocolo_de_aplicación_inalámbrica Greatest_remixes Luces_de_sefarad Punto_material Rabo_de_peixe Matanza_de_Cañada_de_Gómez Propiedad_privada_en_Venezuela Qa’id Prevención_general_negativa

html map