Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Delfin_Fernandez_(Cuba) Distrito_de_cashapampa Desafio_Espanol_2007 DKDA:_Suenos_de_juventud Distance E_526 Cámara_de_flujo_laminar Alianca_Nacional_Mallorquina Dirhamphis Disposición_para_mejorar_la_espiritualidad Edicto_de_Augusto Curva_trascendente Davide_Apollonio Cryptophoranthus_punctatus Del_Mar,_CA Alexandria_Bay Distrito_electoral_de_poole Diócesis_de_Evansville Cronicón Alto_Verde Código_de_vestimenta_de_la_NBA Dólar_de_Belize Departamento_General_López EWS_Arena Aleuroclava_kudremukhensis Diaphorocera_promelaena Dalmático Ditha_latimana David_Ogden_Stiers Creole_espanol Dicladispa_faucium Alphaeus Alonso_de_Meneses_y_Bravo_de_Saravia Creatures Deión Dominio_(informatica) Corpus_pelagianus Edificios_religiosos_de_Soria Dudley_Boys Edad_Neolítica Disparar_y_olvidar Duarka Cultura_nahua Covariancia_de_lorentz Corre_la_voz_(álbum) Ebro Crispin_y_Crispiniano Alianza_Cooperativa_Internacional_(ACI) Distrito_de_Quillo Deweyville Amêndoa_(Maçao) Coregonus_hiemalis Demografía_de_Puebla Distrito_de_Alay Convento_de_la_Santísima_Trinidad_(Burgos)

html map