Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Calonectris_leucomelas Batalla_del_Eurimedonte_(190_a._C.) Barisey-la-Côte Buda_Palanca Biblioteca_de_la_Universidad_de_Antioquia Blas_de_Prado Bahía_de_sandusky Cartas_eruditas_y_curiosas Batalla_de_Okhmativ Cantón_de_Argeles-sur-Mer Balnot_la_Grange Campana_(Alta_Corcega) Cat._Pl._Vasc._Panamá Cecilio_Pujazón_Garcia Castillo_de_Siba Callosciurus_erythraeus Carlos_Kunsemüller_Loebenfelder Challenger_de_Heilbronn_2011 Carga_hueca Cesar_Rodríguez_Álvarez Cerdanola_del_Valles Casi_primos Bardanca Aída_Alberti Brawley_(California) Bertreville_Saint_Ouen Bernardino_(nombre) Capilla_de_la_Trinité_de_Prunet_et_Belpuig Buitres_(banda) Capacidad_de_uso_del_suelo Catedral_de_Santiago_de_Chile Balnot_la-grange Cayo_Tabaco Chang_Kai_chek Caballo_chilote Bathmocercus_rufus Blackstonia Calliandra_duckei Changy_(Saona_y_Loira) Bérriz Biatora_cuprea Balduino_iv_de_jerusalén Barlas Baskortostán Cesar_al_mejor_guión_original_o_adaptación Cesar_Jauregui_Robles Carex_pergrandis Cardeña_(Córdoba) Cercopithecus_erythrogaster Butch_Patrick Capa_de_Appleton Cedrela_toona_var_sublaxiflora Bis(hexaoxoyodato(VII))cuprato(III)_de_heptapotasio Caseres_(Tarragona) Celes_Ernesto_Carcamo

html map