Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bernardo_de_breidenbach Carex_glauca_var_serrulata Campeonato_Mundial_de_Natación_en_Aguas_Abiertas_de_2000 Beverly_Sills Bola_de_carbón CW_Virginis Biréli_lagrene Canal_Extremadura_TV Broken_EE_UU Catalan_Bay BOLA Barisán_de_Ibelín Baring_Plantation Campeonato_del_Reino_Unido_(snooker) Bolsa_de_shenzhen Cervera_de_Aniñon Chaetaea_aculeata Brhat_saṃhita Bundesliga_(Austria)_2013/14 Años_1860 Bryn_Mawr_Classical_Review Batalla_de_Cabezon Catherine_Pirotta CSAV Castor_sp. Bacchu_ber Cayo_Ratones Barbara_Kelly Ben_Pollack Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1914 Bernhard_rensch Búcaro Bolero_(musica_romántica) Cebra_comun Carolina_Darias_San_Sebastián Cardenas_(municipio_San_Luis_Potosí) Briarcliffe_Acres_(Carolina_del_Sur) Barcea Bowsitos Categoría_Primera_A Chabrias Brigitte_Yagüe Chaqueta_Amarilla_(Rita_DeMara) Bandera_de_la_Region_de_Los_Rios Bandera_de_Turkestán_Oriental Bollo_maimon Bajura_(Cabo_Rojo,_Puerto_Rico) Ballota_hirsuta Cas_Capiscol Cabezon_de_la_Sal Bandera_de_Arauca Bernhard_Hoetger Cantón_de_Héricourt-Ouest Cesar_Franco_Martinez Carretera_Marginal_del_Caribe

html map