Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Quelicerados Primer_Ministro_de_Jamaica Red_Turbo_Ranger Lurdusaurus Melódicos Macizo_de_Fuentes_Carrionas María_de_los_Dolores_de_Borbón-Dos_Sicilias Ramón_de_Herrera_y_Sancibrián Primigenios_del_universo Margarita_de_rumania Malignidad Randia_purpureomaculata Marisol_Romero Pseudomeloe_humeralis Puycelci_Gresigne Pyrgulopsis_olivacea Praça_da_Se Puerto_de_Varna Proteína_A Melita_F._C. Liévin Micromeria_dalmatica Golbez Gonzalo_Pina_Luduena Luge_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sapporo_1972 Mamaliaformes Matilde_González_Palau Meralgia_parestésica Puerta_de_cambio_de_fase Radio_Television_de_Castilla_y_León_S_A Ramón_Rubial Gran_Premio_de_Malasia_de_2014 Middletown_(condado_de_Delaware,_Nueva_York) Mandal Macarena_(película) Me_estas_tentando Quimica_Organica Graphistemma Ptychobarbus Microfono_electrodinámico Martín_Andrizzi Marques_de_Spinola Radionica:_99_1 Quiruba Machaerium_tipu Loras_Tyrell Lobelia_cavanillesiana Raión_de_Rechytsa Ramoncillo_negro Pyrethrum_hispanicum_var_laciniatum Publio_Valerio_Publicola_(consul_352_a_C.) Region_de_Iringa Pterophoroidea Puente_Pumarejo Marcación_decadica_por_pulsos

html map