Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Andres_Alberto_Vasquez_Moreno Gymnocichla Hospital_Monte_Sinai Muestra_(estadistica) Mordella_auratonotata At_the_speed_of_life Ichneumonidae Andy_Kershaw Artieda Autreville-sur-Moselle Henrik_Larsson Anything_for_Love Atocha_Renfe Arteria_pilorica Guarida_del_lobo Anillos_moleculares_de_Borromeo Ano_135_adC Armónicas Guangdong_Hongyuan_FC Análisis_asintotico Antioco_VIII_Grifo Anzhí Henry_Temple,_3rd_Vizconde_Palmerston He_280 Hierba_de_las_calenturas HD_30876 Annales_Ryenses Hormona_folículo_estimulante Apeadero_de_Alvalede Augusto_el_Joven_duque_de_Brunswick_Lüneburgo Homer_Defined Motel_(banda_española_de_rock) Minerva_Ramos_Rendón Arcesilao_II Morris_Swadesh Autechre Hospital_Universitario_(Universidad_de_São_Paulo) Hyla_canadensis Hibiscus_multiformis Mortadelo_y_Filemon_Gatolandia_76 Harem_Scarem Ice_Cream_Man Anthony_E._Zuiker Miyajima Guerra_de_la_Cuádruple_Alianza Antonio_Jiménez Huia_modiglianii Antoni_Diéguez Hau_Lung-pin Hyperoglyphe_pringlei Guido Arroyo_del_Medio_(Argentina) Moisés_Quiñónez Higiene_bucodental Autovia_mudéjar

html map