Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Francisca_Aguilera El_Cid_(ópera) Equitacion_en_los_Juegos_Olímpicos_de_París_1900 Francisco_Javier_Gonzalez_de_Castejon_y_EIio Fl._Gabon Etelbaldo_de_Mercia FEDA Ejercito_Popular_Republicano Escolastico_Medina_Garcia Ermita_de_la_Virgen_del_Pinarejo Farmacoepidemiologia Francesc_Casanovas_i_Marti Facultad_de_Ciencias_Químicas_y_Farmacéuticas_de_la_Universidad_de_Chile Evzones Emina_Jahović Estacion_González_Risos Fines_(Almería) Esbon_(Kansas) Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_1963 Franco_Cángele Erythrolamprus_bizona Fermín_Caballero_y_Morgáez Francisco_Javier_Máximo_Aguirre Extracción_terminológica Emajagua_(Maunabo) Estesícoro Fiat_Punto_Abarth_S2000 Estudio_de_la_Historia Escuela_del_rio_Hudson Fernando_de_Aragon_y_Moncada Filarum Error_judicial Fiofio_verdoso Elecciones_regionales_atípicas_de_Valle_del_Cauca_de_2011 Erardo_José_Cóccaro Fatinitza Federico_III_de_Holstein_Gottorp Edward_Rydz_Śmigly Felix_da_housecat El_último_salvaje Escardiel Estación_de_Yōkaichi El_avaro_(Moliere) El_Secreto_(libro) Elecciones_europeas_de_2004_en_Italia Eremiaphila_brauen Estadio_Olímpico_sección_24 Ejecucion_del_Planeamiento_urbanístico Factor_promotor_de_la_maduración Erzsébet_Báthory Efrain_Gomez_Monton El_Niño-Oscilación_del_Sur Elecciones_autonómicas_madrilenas_(mayo_de_2003) Franka_Batelic Fatiha_Amara

html map