Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Macfarlane_Burnet Propyrrhura_auricollis Melissa_Torres Marqués_de_Potestad_Fornari Meadows_Museum Maria_Teresa_Ruiz_Penella Puquíos Lycopus_aquaticus Mantenimiento_productivo_total Maki_Miyamae Región_vinicola_de_Aszár-Neszmely Queenstown_(Tasmania) Marie-Jean-Antoine_Nicolas_de_Caritat_marques_de_Condorcet Mantidactylus_guttulatus Marcel_Granet Ludwig_von_Reuter Grafía_de_Huesca Martin_Bruce_Bayer Gračanica_(canton_de_Tuzla) Loughman_(Florida) Procesionaria_del_pino PzKpfw_V Malta_(Vila_do_Conde) Lúcia_Benedetti Pérvaya_Siniuja Lola_Cordero Milano_Kumanovo Masema_olitorium Mayfield_(Utah) Marilyn_Manson_(desambiguación) Quick_Step_and_Side_Kick Longitud_dimensional Luis_de_San_Simón_y_Ortega Proteolisis Melampodium_australe Grand_Beach Luis_Mena_Irarrázabal Primum_manducare,_deinde_philosophari Madvigia Puente_Marie Refineria_del_Planalto_Paulista Microrregión_de_Ituporanga Gran_Apolo Proteina_2_asociada_a_metástasis Majā_Bhāratá Mariman Rally_de_Gran_Bretaña_de_1987 Manuel_Alejandro_Nino Queiles Rebirth_(álbum_de_Pain) Provincia_romana_de_Hispania Microrregion_de_Santo_Antônio_de_Jesus Luperodes_cincta Maria_ópera Luis_rivero_del_val

html map