Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ciencia_experimental Aceite_de_madera Vladimir_de_Nóvgorod A_Dangerous_Meeting World_Heavyweight_Champion Conjunto_regular Abdul_Kalam Aeródromo_de_Samara-Bezymyanka Yúsuf_Al_Mutaman Villoria_de_Órbigo Agricultura_Irrigada_Monzónica Christianoconcha_quintalia Aepypodius Abdon_Castaneda Acuerdo_de_Manila Codigo_linguístico Velloreille_lès-Choye Concots Yūji_Ueda Colias_australis York_Höller Agencia_de_Proteccion_Ambiental_de_California Xosepe_Vega Chaumont_en-Vexin Albacara Vena_del_bulbo_uretral Zurracayote Chenopodium_multiflorum WCW_Monday_Nitro Videocable Yaben Concejos_abiertos Aethiopocassis_sensualis Acer_schwedleri Yacimiento_Arqueologico_de_Cercadilla Club_nautico_de_Villajoyosa Ablaincourt-Pressoir Chus_Lampreave Zeltweg Ciudad_de_Oaxaca Cofradia_Penitencial_de_la_Sagrada_Pasion_de_Cristo_(Valladolid) Conchal Acer_glabrum_f._trisectum Zapatitos_(Cortometraje) Yosco Condado_de_McCormick_(Carolina_del_Norte) Vuelta_a_Andalucía_1981 Zorro_(1997) Colin_Lewes_Hanks Aeonium_doramae Websitebaker Vuelo_5055_de_LOT_Polish_Airlines Verso_hexasílabo AeroPacifico Codigo_Organico_de_Tribunales_de_Chile

html map