Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

EVPP_Arquitectos Distrito_de_Yorongos Dinosaurios Allen_Fox Dringue_Farías Devabhuti Demetrio_(Mayr) Direccion_de_cine Daniel_Jippes Defensa_(futbol) Ecologia_política Distrito_Arroyo_Grande Discografia_de_The_Rolling_Stones Edier_Tello Depresion_Betica Cosmologia_(mitologia) Dominic_Scott_Kay Copa_Latina_2009_(futbol_playa) Daniel_Pennac Daniel_Rodriguez_Pérez Copa_El_Grafico-Perú Alexander_Mills Diputacion_Foral_de_Navarra Danio_margaritatus Denominacion_de_origen_Plà_de_Bages Allium_watsonii Disco_Blood Alophoixus_flaveolus Edison_(Georgia) Du_Fu Ectatosticta EU_INTCEN Diego_Munoz_Torrero Dietrich_von_Saucken Alexander_Frederick_Douglas-Home Demografía_de_los_tarahumaras Crucifera_erratica Departamento_San_Jeronimo Cristales_rotos Dolmen_de_El_Romeral Amor,_Amor_(album) Cova_del_Drac Departamento_de_Alto_Garona Drépanum Couiza_(canton_Francia) Copa_de_Básquetbol_de_Israel An_Ideal_for_Living Amaranthe_(album) Curros_(Valpaços) Diario_Catolico Desfiladero_de_Tarlang Departamento_de_Vehiculos_Motorizados_de_Texas Diego_Ruiz_(futbolista) Cuadrilla_de_Anana Alteraciones_de_los_eritrocitos

html map