Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ogiek Nervion_(estacion) Phasianus_colchicus Pithecellobium_minutissimum Orduspor Museo_memorial_y_biblioteca_Nehru Pito_gris_occidental Nativos Novas_Xeracións Niemeyer Pol_Bury Ni_Hao_Kai_Lan Pa_(Māori) Office_95 Pacific_Ten_Conference Ophrys_hittitica Nikias_Arndt Phaldut_Sharma Phrynella_ortegioides Parque_Natural_Sierra_de_Huétor Panaderia_El_Pontón_(Bilbao) Obersturmfuhrer Parlamento_Espanol Olla_Berciana Palmera_(pelicula) Parque_Nacional_Edmund_Kennedy Owl_(satelite) Neosciadium Opistobranquio Oophaga_histrionicus Para-metoxianfetamina Pebbles_Flintstone Palacio_Arabe Oophaga_vicentei Parascyllium_ferrugineum Platymantis_vitiensis Opisthocomidae Oudincourt Museo_de_Bellas_Artes_de_Asturias Parras_de_la_fuente Partido_Nizardo Polilla_de_la_ropa Peter_Hume Natividad_de_Nuestra_Senora Náhuatl_huasteco Néstor_Duch_Gary Pablo_Garcia_Fernandez P'urepecha Nabalus Oblast_Judio_Autonomo Música_selecta Parque_nacional_Los_Medanos_de_Coro Parosela_fremontii Partido_de_los_Trabajadores_de_España_(PTE-ORT) Pol_Cuan

html map