Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Eburnella Daksayanī Deportes_Quindio_S.A. Correos_de_España Distrito_de_Weinfelden Demo_de_Sawmills_de_1997 Desibilidad Cyperus_washingtonensis Cyphon_subvariegatus Crénides Disturbios_por_el_arroz_de_1918 Desarrollo_de_la_raiz Death_Doom_metal Alfonso_Canales Coránica Divisiones_Censales_de_Ontario Amplificador_con_realimentacion Cultura_arqueologica César_"Banana"_Pueyrredón Dinastia_IX Cumbre_de_Lideres_de_América_del_Norte Cuesta_de_Santo_Domingo Craig_Conway Eagleville_(condado_de_Montgomery,_Pensilvania) Danilo_Rinaldi Distrito_de_Nellore ENP D_Milhaud Césarville_Dossainville Discografía_de_Mägo_de_Oz Craco Cursolo_Orasso Coral_Hills_(Maryland) Druzhni_(desambiguación) Dialecto_montanes Alessandro_Santos Dactylispa_terriculum Crambella Câmara_Municipal Dubbo Deutsches_Symphonie_Orchester_Berlin Corrales_y_Molezun Dave_Foster Coosur Couvonges Distrito_de_Valera Alejandro_de_Pavia_y_Pedecina Códice_Nuttal Convento_de_San_Anton_(Tudela) Cóctel_de_gambas Amore_&_Vita-Beretta Demografia_de_Italia Doble_A_(Andrea_Álvarez) Cóctel_(en_vivo) David_Roberts

html map