Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Zujaira A_Better_Life Acarinina_acarinata Yaḥya_al-Ġazal Abel_Caballero_Álvarez Vis_viva Villeconin Confederacion_de_Grupos_del_Ejercito_Liberal Zona_Franca_Río_Negro Condado_de_Tallahassee Zona_arqueológica_de_La_Mesa Vinagre_de_sidra Zeits Walter_Kelly Zumbí Co_no_mi_chi Commiphora_playfairii_var._benadirensis Circuito_Turistico_Ferroviario_de_Junin Abderramán_IV Yu-Gi-Oh!_Forbidden_Memories Cichorium_intybus_var._foliosum Circulo_cromático Condado_de_Greenup_(Kentucky) Chauchat_C.S.R.G. Citrato_potásico Albiasu_(Navarra) Wilhelm_Sasnal Alberto_Carnevalli Ciudad_Universitaria_de_Cordoba Vol_3_(The_Subliminal_Verses) Yevgueni_Petrov Vincent_and_the_Doctor Afrobrunnichia Ciudadela_colsubsidio Academia_de_las_Artes_y_Tecnicas_del_Cine_de_Francia Conger_(Minnesota) Complices_al_rescate_(doble_banda_sonora) Agis_I Concejo_de_Bogotá Wolfgang_Stark Administradora_Mexiquense_del_Aeropuerto_Internacional_de_Toluca_AMAIT XIII_Edicion_de_los_Premios_de_la_Union_de_Actores A_O_R Colegio_de_ingenieros_civiles_de_honduras Adal_Ramones Clare_Stone Cherish_(banda) Zootoca Adolphe_Cordier Viaje_a_la_Luna Christian_Älvestam Watanabe_Hajime_(Animador) Clube_Atlético_Hermann_Aichinger Albizia_sassa Comarca_de_los_Cunqueiros

html map