Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Batallas_del_siglo_IV_a.C. Camel_toe Camiña_(Portugal) Bicicleta Brassica_sinapistrum Basilica_del_Sagrado_Corazon_(Paray_le-Monial) Bajo_el_yugo Castilleja_lithospermoides_var._major Bicicleta_(disco_de_Serú_Girán) Carlos_Hathcock Baron_de_warsage Budcat_Creations_LLC Brother Braddock_Hills Carlos_v_de_francia Camara_de_los_Diputados Brahmagiri Borgholm Bauhinia_aculeata Bannes_(Mayenne) Celular_con_cámara Barranco_de_Erques_(Tenerife) Beddomeia_waterhouseae Bisho Biogeografico Bridouxia_praeclara Callispa_fraudulenta Big_the_Cat Campoo-Cabuerniga Campo_de_exterminio_de_Chelmno Bromus_hookerianus Castillo_de_Perez_de_Guzman Bernardo_de_breidenbach Balabac,_Palawan Basilica_de_San_Francisco_(San_Miguel_de_Tucumán) Canthium_vacciniifolium Beauregard_Vendon Beatriz_de_Día C_O_P C._J._Chenier Ceuta_televisión Campeonato_mundial_de_balonmano_masculino_de_1990 Chaetodon_collare Breakthrough Balomaga Carlos_Bernardo_Gonzalez_Pecotche BU_910 Burnatia_enneandra Basilica_de_Nuestra_Senora_de_la_Merced_(Lima) Believe Calliandra_leucothrix Balesmes_sur_marne Blossia_pallideflava Cartulario Borealonectes

html map