Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bracarenses Batalla_de_Caseros_(1852) Catedral_de_Nuestra_Señora_de_Lourdes Cassini_(crater_marciano) Catasterismo Batalla_de_mora Caballeria_Medieval Baltazar_Bathory Bernhard_von_spanheim Celula_eucariotica Central_Entrerriano Campeonato_regional_de_Santo_Antão_Norte Celula_citotóxica Buenaventura_Ferreira Capulina Calanthe_bursicola Cardenal_Cuesta Bandera_de_las_Islas_Falkland Berliner_Weisse Bellorita_de_Jaraba Catarómetro Bandera_de_la_República_de_Macedonia,_ARYM,_FYROM CE_Júpiter Canton_de_Sainte-Sevère-sur-Indre Be_Good_to_Me Betula_stenocarpa Carding Brasiliense_FC Bitoma_rufithorax Carendula Cada_dia_(album) Cardenal_Belluga Cedo_Vuković Brassolaeliocatleya Caleuche_Cómic Carlos_Segismundo_de_Greiff Cambridge_Public_School_District Barberey_Saint-Sulpice Castillo_de_Montornès Catedral_de_San_Cristóbal_de_La_Laguna BD_Jerárquica Carlos_Rodríguez_Erdoiza CYBC Centro_de_esculturas_de_Candas_museo_Anton Benito_Maria_Moxó_y_Francolí Berisha C-17_(Dragon_Ball) Challenger_de_Rio_Quente Blérancourt Carlos_II_de_Noruega Bedum Behind_That_Locked_Door Castro_Berdigum Carcinogénico Cementerio_protestante_(Santander)

html map