Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Nicolás_León Oriñón_(Cantabria) Otfrid_de_Wissenbourg Phreatobius_dracunculus Pedro_José_de_Guzman_Dávalos Pierre_Seguier Pandora_II Odontarrhena Nasreddine_Kraouche Pinus_pontica Otto_liman_von_sanders New_Radiant_S._C. Otario_de_la_Patagonia Octavio_Salazar_Miranda Nyctiplanctus_jamaicensis Platos_rotos Parque_de_la_Granja Pit_and_the_Pendulum Nicolas_Massia Paso_de_Indios_(departamento) Petrus_Bonus Organizacion_territorial_de_America Nazareno_de_Achaguas Octubre_de_1943 Perfil_aerodinámico Nesidiochernes_robustus NADP Pimelodella_laurenti Pecados_y_Danzantes_de_Camunas National_Geographic_Channel Nyctiprogne_leucopyga Pitika_Ntuli Palas_de_Rei_Palas_de_Rey Pedro_María_Urena_(Táchira) Pavia_versicolor Northeast_Bon_Homme_(Dakota_del_Sur) Paolo_Zellini North_Berwick_(condado_de_York,_Maine) Panoftalmitis Pasarela_de_los_Tres_Países Nannocharax_elongatus Portersville_(Pensilvania) Phocoena Paloma_colorada Oblique Nagaya Orșova Platypria_seminigra Polinomio_ciclotómico Parque_Sarah-Bernhardt Paphiopedilum_fowliei_forma_christianae Pepe_Da-Rosa_Jr. Museo_Minero-Centro_de_Interpretacion_de_la_Mineria Patrick_Blackett Música_Clasica_en_el_Perú

html map