Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Canderous_Ordo Catorce_puntos_del_Presidente_Wilson Cesare_De_Lollis Castillo_palacio_de_Albalat Campeonato_Mundial_de_Vela_Olímpica Carlos_Elgueta Bill_murto Centro_de_Documentacion_Musical_de_Andalucia Ceratochloa_cathartica Centro_Historico_de_Villahermosa Canton_de_Saint_Pierre Cardenal-Infante Carretera_del_Karakórum Beli Cephalectomy Carlo_Allioni Canastero_rojizo Bonaparte_cruzando_los_alpes Balon_de_Oro_1986 Balneario_Pehuen-Co CB_Tecnisa_Alicante Berberis_coriacea Cantón_de_Barneville-Carteret Bring_Your_Own_Bombs Bulletin,_Division_of_Agrostology_United_States_Department_of_Agriculture Caiman_fissipes Britopodidos Beck’s Buffy_la_cazavampiros_(3_temporada) Catalogo_de_obras_de_Guridi Black_amaya Basille Carl_Bosch Bieville-Quetieville Año_304_adC Borga Baliracq_Maumusson Birobiyan Biunivoca Años_2500 Bercianos_de_Valverde BC_Cherkasy Carlos_"Billy"_Reynoso Bailahuen Benoît_Constant_Coquelin Cantón_de_Escazú Casa_Edward_Mooney Central_Trabajadores_Argentina Bandas_Negras Catedral_de_la_Campina Chants_de_la_resistance_populaire_chilienne Camaion Barroetea Canton_de_Saint_Remy_de_Provence Bad_Homburg_vor_der_Höhe

html map