Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Inmigración_chilena_en_Estados_Unidos Garcia_Sánchez_I Renovato_de_Mérida Trinity_(Matrix) U_P Ricardo_Gwyn_(martir) Gladio Municipios_de_Tolima Inmigración_neerlendesa_en_Chile Iglesia_metodista_de_Chile Tällberg Reneilwe_Letsholonyane Fundación_Nacional_Cubano_Americana Roupala_boissieriana Iglesia_de_Santa_María_de_la_Asunción_(Muro_de_Roda) Revista_Feminaria Ingenieros_Sin_Fronteras_(Espana) Russulaceae Rhynchostylis Universal_docking_module Rene_G._Favaloro Ren_Chang_Ching Rob_Brydon Unión_a_proteína_plasmática Frotey_les_Lure Rumania_durante_el_periodo_de_entreguerras Gentiana_acaulis_subsp._alpina Univers_(tipo_de_letra) Inmigración_por_jubilación_en_Ecuador Rhinogobius_flavoventris VABB Gary_McSheffrey Gianluigi_Chirizzi Fresnoy-en-Bassigny Insectos Russowia_sogdiana Galt_(Iowa) Frederick_Fleet Municipio_de_Current_(condado_de_Texas,_Misuri) UE_Vilajuiga Rio_Oitaven Ribes Ulv Gerald_Calabrese S_N.P. Renan_Fuentealba_Moena Gobernador_Brisbane InfiniBand Río_Brisbane Indumentaria_académica_hispánica Ride_It_(canción_de_Geri_Halliwell) Rúben_Vezo Innovacion_pedagogica Tsampuy Universidad_Andina_Nestor_Cáceres_Velásquez

html map