Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Wolfram_Setz Circuito_Electoral_(Panamá) Zelaya_Buenos_Aires Aeropuerto_de_Akureyri Zongozotla XLVI_Legislatura Colonia_Liebig's Château_Voue Yorkman_Tello Vitry_lès_Cluny Aero_Vodochody Actinocheita_filicina Alberto_Martin_(tenista_espanol) Circolo_Canottieri_Ortigia Villa_Union_(México) Ciclina_D2 Zacarías_Topelius Aeropuerto_de_Poznan-Lawica Víctor_Sada Climeno_(Orcómeno) Yo_estuve_ahì_.._nosotros_tambien_(en_vivo,_parte_2) Zazaistán Valle_Televisión Venus,_Adonis_y_Cupido Alcázar_de_Jerez_de_la_Frontera Ahkal_Mo'_Naab_I Agropyron_glaucum_var._occidentale Alambrado Walcott_(Dakota_del_Norte) Votado Willowbrook_(California) Aconfesional Comuna_7_(Cali) Ala-X Continuidad_del_gobierno Wuzbourg Comite_Olivenca_Portuguesa Colisión_aerea_de_Charkhi_Dadri Constante_de_Copeland-Erdos Walter_Bruch Convencion_OSPAR Administración_de_edificios Chionita Alberto_León_Herranz Westmoreland_(Jamaica) Clima_de_España Yésero Aguila_arpia York_(Dakota_del_Norte) Aeropuerto_Internacional_de_Ontario_(California) Ziegler,_Alex_Roberto Charles_DeForest_Fredricks Combita Zunzucito Christine_Engel

html map