Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bulgaria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Oslo_1952 Balon_Gástrico Bocșa Batidora_de_mano Bollitos_pelones Bupleurum_pyrenaicum_var._longifolium Barrio_Norte Bosanska_Dubica Bas_roorda BIR_Nº_1 Cameron_Meyer Camp_Crook_(Dakota_del_Sur) Castillo_de_Leres Bazoches-sur-hoene Campeonato_Metropolitano_1982_(Argentina) Bakhtiyar_Gulamov Bluff_City_(Kansas) Carlocebus_intermedius Año_1981 Baño_sangriento Brosimum_utile Bsas Blaptica_confusa Bucey_les-Traves Aztec Bandera_de_Mostoles Ceferino_Gonzalez_y_Díaz-Tuñón Carlos_A._Mendoza Centimórgan Carrigüela_ancha Cedric_Klapisch Botryonopa_spectabilis Catch-all Bernardo_provenzano Calophyllum_revolutum Beniarrés_(Alicante) Carl_Blegen Capivara Campeonato_Mundial_del_Fútbol_Femenino_de_1991 Cayetano_de_Borbon_Dos_Sicilias_(1846-1871) Caribbean_Airlines Benito_Manuel_Agüero Bølling_Allerød Calverton_Park_(Misuri) Broken_id_1920368 Barry Campillo_(Lorca) Carreteras_de_la_red_autonomica_andaluza Cauvignac Canada_en_los_Juegos_Olimpicos Azucar_flor Bleona_Qereti Barrio_de_las_flores Blasco_de_alagon Carúpano

html map