Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ramón_Iribarren_Cabanillas Raymond_Theodore_Troplong Manuel_G._Posadas Queso_de_cabrales Přemislidas Medicago_rigidula Lobelia_texensis Regulus_satrapa Quebrada_de_la_Cébila Mesorregion_Sur_Espiritu-Santense Recimiro Martinez_Liebana,_Ismael Microrregión_de_Batalha Microrhopala_cyanea Maria_matricula_de_Bilbao Marasmius_oreades Loxanthocereus_acanthurus Regalín Regimiento_de_Infantería_Inmemorial_del_Rey_n_º_1 Greenie_Linux Queen_Sharmell Metodo_Rho_de_Pollard Los_cuatro_implacables Mielca_de_gitano Mario_Gómez_Urbina Metodología_del_retorno_a_la_alegría Gran_Premio_de_Turquía_de_2005 Loop_Ordos Raul_Orosco Racing_Santander Masnou Maestrante_de_Granada Línea_6_de_TMB Louis-Paul_Cailletet María_Teresa_Daurella_de_Nadal Marin_City_(California) Gomphocarpus_cornutus Mendetz Prueba_de_Dickey-Fuller Quintino_Marucci Mascaranas Los_ositos_carinositos:_la_película Prager_StraBe Marsic Loeflingia_micrantha Logica_inductiva Pueblos_de_La_Mancha Maamar_Mamouni Marta_Moya Luis_Rodolfo_de_Brunswick_Luneburgo Manolo_de_Huelva Manuel_Maria_Drago Los_Caminantes Protocolo_de_Estado_de_Certificado_Online Manati_del_Caribe

html map