Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cottea_pappophoroides Ammovolummininae Diciembre_de_1964 Demandafolk Cumbres_del_Guadalfeo Alzamiento_carlista_de_San_Carlos_de_la_Rápita Duque_de_Castro Danza_clásica_española Decimoseptimo_distrito_de_París Cospedal Alexandr_Glazunov Amándote_(telenovela) Distrito_de_Kłodzko Distrito_de_Colca_(Ayacucho) Cronica_de_una_Muerte_Anunciada Diogenes_Benavides_Martinelli Alianza_para_la_Seguridad_y_la_Prosperidad_de_America_del_Norte Alexey_Shved Domnon_lès_Dieuze Dinastia_ming Alusafe_1.500_Mk.II Dunnart_pequeno_de_colar_larga Almohadillas_de_ratones Amanatto Distrito_de_Cambrai Doomsday Dauzat-sur-Vodable Demes Cuevas_de_Denísova Distrito_de_magdalena Cuevas_(ponton_de_1867) Diamantinasaurus E_354 Alice_Babs Cornejo_macho Cryptocephalus_validicornis Convento_de_San_Francisco_de_Montblanch Amit Dona_Isabel_de_Porcel Direccion_Federal_de_Seguridad Cyperus_corymbosus_var_scariosus Dracaena_rubra Drysdallita Copa_Libertadores_de_América_Femenina Di_Roy_Linker Cordillera_de_Malindang Duvan_Mejía Dinastia_VIII Cortes,_Hernán Distrito_de_Ghafurov Cymbidium_gracillimum Cucubalus_marginatus Dieffenbach-lès-Wœrth Dantzik Daniel_Maldonado_Sánchez

html map