Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Harry_Potter_y_el_Misterio_del_Principe_(película) Avenida_Radal_(Santiago_de_Chile) Asedio_de_Jaffa Anguiliformes Honda_Civic_(Cuarta_Generación) Hylophylax_poecilinota Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004_Disco_masculino Anfitrita Mordella_nigra Atletico_Paraná Hijos_de_la_Tierra Antonio_Abadía Höfn Mohrenschildt Arroyo_del_Medio_(provincia_de_Santa_Fe) Andersonville_(Georgia) Huntley_(Montana) Apogon_pacificus Montehermoso_(Cáceres) Antoni_Maria_de_Ferrater_i_Bofill IRIN Atharva-veda-prātiśākhya Mr._Trololo Monstruo_del_lago_Champlain Hárbarðsljóð Astragalus_stenophyllus_var._residuus Argyroderma_leucanthum Huanuara Monumento_al_leon_de_Lucerna Ministerio_de_Ciencia_y_Tecnologia_de_Espana Hipica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 Guðrún_Eva_Mínervudóttir Arquidiócesis_de_Mercedes-Luján Monosigynes_sphyrninus Antonio_Prat Mons-en-Montois Historia_de_la_Línea_del_Corgo Historia_del_movimiento_paneuropeo Héctor_Lorenzo_Barros Hernandiaceae Multiplicación_por_mediación_y_duplicación Arboreto_de_la_Universidad_de_California_Campus_de_Chico Associacao_Academica_de_Coimbra_O_A_F Héctor_Benigno_Varela Angraecopsis_amaniensis Hymenosporum_flavum Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_la_Juventud_2010 Autrèche Monasterio_de_sant_pau_de_fontclara Asociación_Ibero-Macaronesica_de_Jardines_Botanicos Hormaechea Hitachi_Ltd Andrei_Aleksandrovich_Fiódorov Homapoderus_murzini Henry_Becque

html map