Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

VTR_Banda_Ancha_(Chile)_S_A Trondheimita Game_Developer Rods Gingidia Revolución_del_siglo_XII Gastronomía_egipcia Ganbare_Goemon_3:_Shishijūrokubē_no_Karakuri_Manji_Gatame Friday_Night_SmackDown! Ganaderia_Aberdeen-Angus Télam Roberto_Telch Ignaux Religiones_abrahámicas Gazankulu Río_Maldito SWIFT Río_Guell Fuerzas_de_Orden_y_Seguridad_de_Chile Reinos_naturales_(biologia) Resolucion_Gráfica Reino_de_Córdoba_(Corona_de_Castilla) Museo_Diocesano_de_Valladolid Gabriel_Trujillo Río_Shkeliuk Ghosts_I-IV Furiani Futhark_escandinavo Municipio_de_Lincoln_(condado_de_LaPorte,_Indiana) Igterajivit Félix_"Tito"_Trinidad Triángulo_obtusángulo Río_Pibor Relaciones_Métricas_en_el_Triángulo Free_(canción_de_Ultra_Naté) George_Shultz Rheum_nobile Rózsa_Peter Rio_Guadalevin Galcerán_de_Requesens_i_Joan_de_Soler Gabriac Frantisek_Čelakovsky Iglesia_abacial_de_Saint_Savin_sur-Gartempe Triaenodon Freixeda_de_Torrao Triplemanía_VII Rodrigo_Borgia Fray_Sebastián_de_Jesús_Sillero Roma_Open Gira_Me_veras_volver_(álbum) Fremontodendron Trogocryptus_nigripectus Giuncaggio Ujman Indiana_University_Bloomington

html map