Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Pyracantha_koidzumii Región_florística_del_Cabo Lázaro_Bruzon Merate Lope_Diez_de_Aux_y_Armendariz_Castrejon Gramil Provenzal Lunares_(diseño) Marina_San_Jose Michel_(José_Miguel_González_Martín_del_Campo) Good_Night_(Corto_de_Los_Simpsons) Recreativo_do_Libolo Goleta_California Microglanis_nigripinnis Quatremère_de_Quincy Luke_Rowe Marcel_Granier Microsoft_Research Martin_Sastre Psammoecus_gentilis Raíz_de_culebra Pyesia_detria MHD Ray_Wilkins Mathis Lucía_Cedrón Golma Mikołów Provincia_de_Utcubamba Maestro_Jedi Margaret_Pole Miguel_Luis_Yrarrazaval_Smith Microrregión_de_Purús Mi_primera_boda Melanotis_hypoleucus Grevolé Miguel_Pallardó_González Manuel_Peti Magnum_Force Maria_Hargitay Makimachi_Misao Maltypus_minutulus Privilegio_alfonsino Malthinus_filiformis Macario_Silva Micro_Cabin Pteraclis_aesticola Microrregião_do_Baixo_Cotinguiba Messerschmidia Maia_(hinduismo) Propipeta RUDGBEIDN Marzo_de_1939 Receptor_citoplasmático Léonce_Perret

html map