Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ordonez_(Córdoba) Núcleo_planetario Oleoducto_Trans-Alaska Peter_Fox_lo_sabía Persecucion_contra_la_Iglesia_Catolica_durante_los_sucesos_revolucionarios_de_1934_en_España NO8DO Pedro_de_Melo_de_Portugal_y_Villena Northwood_(Pensilvania) Nuevo_Chagres Playa_de_Torrelamata My_Story Organización_de_Aerolíneas_Arabes NaHCO3 P_D.F.A. Pierre_Attaingnant Naltrexona Paso_a_desnivel Pheu_Thai Pedro_José_Ramirez_Sendoya Neuilly_sur-Marne Nordic_(Wyoming) Olivier_Panis Paradamina N'zi_Comoé Piaggine Pleocnemia Ncue PC_Ultra_Movil Nono_Delgado_Villar Nicolás_Románovich Plaza_de_Armas_(Luxemburgo) Parque_nacional_de_Mupa Oxycoccus_erythrocarpus Novator Oreomela_sichuanica North_Augusta_(Carolina_del_Sur) Odontandra_karstenii Navidades_Animadas Oytak Parasbecesta_ituriensis Musica_de_Oaxaca Pachybrachis_rapillyi Pontederia_nymphaeifolia Naraiana Polycarpaea_corymbosa Phobosuchus Nicolaus_Copernicus Parroquia_La_Victoria Parque_nacional_de_la_Montaña_Sagrada Planeamiento_según_Round-Robin Perrigny_sur-Loire Pierre_Adrien_Pâris Noronhomys_vespuccii Oleg_Konstantinovich_Antonov Plataforma_Small_Global_Modular_Architecture

html map