Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Heraklion_Kastro_Murcia Hollywood_Walk_of_Fame Avenida_Diagonal Holopogon Guerra_de_char_bouba Hamster_común Gutenberg_(desambiguación) Arthroleptinae Mitriades_I Monumento_a_Juan_de_Mesa_(Sevilla) Arum_maculatum_var._alpinum Moradux Hank_Williams_Jr. Guardianes_Del_Amor Ano_1088 Anillos_de_Saturno Aproximacion Guglielmo_TagliaCarne Munfordville_(Kentucky) Griselda_Álvarez HD_132475 Hippeastrum_miniatum Asystasia_schimperi Atlantic_Gas_Station HSM Harris_Manchester_College,_Oxford Historia_de_la_provincia_de_burgos Mitología_eslovena Humberto_Mend. Area_de_Brodmann Mimosa Anton_Gustafsson_Tolkar_Iron_Maiden Miézpola Armaos Autovia_Concepción-Tomé Monferrato Atenas_(Grecia) Miro_Quesada Apollon_Limassol_(femenino) Arcángel_Uriel Autovia_Vic_Barcelona Hierba_gramera Antorcha_oxhídrica Monasterio_de_la_Concepcion_(Vivero) Hiroshi_Teshigahara Grilled_Cheese Hélade Avenidas_Myrtle_y_Wyckoff_(linea_de_la_Avenida_Myrtle) Guido_Gali Héctor_Omar Aviacion_nacional_de_venezuela Harlem–Calle_148_(linea_de_la_Avenida_Lenox) Ardeotis_nigriceps Antonio_Povedano_Bermúdez Mito_de_er

html map